FaceChart – Interjú Seres Ádámmal

Seres Ádámmal a FaceChart workshopomon ismerkedtem meg és már akkor teljesen elképesztett a tehetsége és szakmai alázata.

Azóta is nyomonkövetjük egymás szakmai útját és őszintén írhatom, hogy Ádám egyike azon tanulóimnak, akikre méltán lehetek teljes szívemből büszke. A FaceChart workshop után több alkotást kaptam tőle, mára pedig elképesztő chartok bizonyítják tehetségét.

…”amikor a művészet szónak, valódi értelmet adunk.”

Instagram: @adamdusoleil

Ádám, mesélnél nekünk a FaceChart workshopról?

Először is – remélem, mindenki nevében beszélhetek – köszönettel tartozom neked, hogy Magyarországon elsőként elindítottad ezt a workshopot. A Face Chart egy olyan művészeti forma, ahol speciális rajzlapra sminktermékekkel tervezünk. A nálad töltött két nap alatt, nem csak a Face Chart alapokat sikerült megtanulnom, hanem olyan átfogó, új ismereteket szereztem erről a világról, amelyet véleményem szerint minden kezdő szakmabelinek érdemes lenne elsajátítania és minden sminkoktatónak érdemes lenne felvennie a tanítási repertoárjába.

Mit jelent és mit ad számodra ez a különleges művészeti forma?

Erre a kérdésre nagyon nehéz választ adni, de megpróbálom összefoglalni érzések szintjén, hogy mit jelent nekem ez a művészeti forma. Határtozottan elmerülök és feloldódok benne, legyen szó egy Face Chart vagy akár egy smink készítéséről. El tudok veszni ebben a világban, jól érzem magam benne, a sajátomnak élem meg. Számomra ez az a művészeti ág, ahol megtapasztalom a művészet határtalanságát. Teljesen kikapcsol ez a tevékenység, órákig képes vagyok egy rajz felett ülni, hogy kihozzam az elképzeléseimből a maximumot.

Nem kérdés, hogy rengeteg gyakorlás és munka van az alkotásaid hátterében. Mi a motivációd?

Köszönöm szépen a dicséretet, ahogy a mondás is tartja “gyakorlat teszi a mestert”. A motivációm jelen pillanatban leginkább az, hogy minél jobban kihasználjam a pandémia adta lehetőségeket, például a sok szabadidőt. Sajnos, jelenleg kevés modell arcán dolgozhatok, így papírra viszem az elképzeléseimet és amint a helyzet engedi, igazi arcokon is megfesthetem majd a terveimet.

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak kacérkodnak a FaceChart technika elsajátításával?

Mindenképpen azt, hogy vágjanak bele! Semmi veszíteni valójuk nincs, sőt garantált a fejlődés! Ha egy papíron tudjátok gyakorolni például a szimmetriát, akkor egy modell arcán is simán menni fog! Szeretném azt is hozzátenni, hogy én is a nulláról kezdtem és egyre nagyobb örömömet leltem a Face Chartban, hiszen a sok gyakorlás során felismertem a fejlődésemet. Azt javaslom, hogy inspirálódjatok akár a social media-n, akár tárgyakon, vagy más Face Chart artistokon keresztül, amikor megszáll benneteket az ihlet, ragadjatok ecsetet és alkossatok, mert az alkotás szeretetét senki sem vehet el tőletek! Ha hibát vétettél, akkor sebaj, csináld tovább, hisz tanulsz belőle. Türelemjáték ez mindenképp, de higgyétek el, hogy a végén rátok szabaduló elégedettség érzés miatt megéri belevágni!

Apropó, ha már az elégedettségénél tartunk, te mikor vagy elégedett?

Szinte soha (nevet – a szerk.). Mindig találok valami kifogásolhatót a munkámban, még akkor is, ha más teljesen elégedett vele. Nem gondolom, hogy ez probléma lenne, sokkal inkább motivál, hogy tovább fejlesszem magam és a tőlem telhető legjobbat hozzam ki a munkáimból. Mindig szeretnék jobb lenni önmagamnál!

Ha jól tudom sminkesként tevékenykedsz de a maszkmesterséget is kitanultad. Mik az alapvető különbségek a két hivatás között? Melyik az igaz szerelem számodra?

Igen, ez így igaz. Aközött, hogy melyik az igazi szerelem nem tennék nagy különbséget, mert mind a két szakmát egyformán szeretem. Ez inkább attól függ, hogy az alkotás pillanatában milyen motivációm van, mi mozgat éppen. Azért tanultam ki a maszkmesterséget is, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a szakma alapjait, mert szerettem volna a szakmában tovább lépni, fejleszteni az addig elsajátított képességeimet, még többet kihozni magamból.

Jelenlegi tudásom szerint, kvázi pályakezdőként úgy fogalmaznék, hogy a két szakma egy magról ered és ahhoz, hogy valaki maszkmesterré váljon mindenképp először a sminkmesterséget kell kitanulnia, mégis az alapelvek nagyban különböznek a két irányban. Sminkmesterként leginkább a szépségen, a tökéletességen, illetve a színskálán van a hangsúly, tehát szépségsmink, smink fashion show-kra, beauty fotózások, stb. Ezzel szemben a maszkmesteri munka összetettebb, több elemből épül fel, csak pár példát említve: hajas munkák mint például: hajszobrászat, különböző frizurák alkotása, bajusz vagy szakáll knittelés; protézis vagy maszk applikálása, illetve ezek előállítása. Továbbá nagyon fontosak az alap anatómiai ismeretek, hiszen egy horror vagy speciális effekt smink elkészítésénél olyan apróságnak tűnő dolgok is nagy jelentőséggel bírnak, hogy egy vágott vagy szúrt seb esetében milyen irányban folyik vagy épp lüktet a vér.

Férfiként egy nőiesnek tartott szakmában dolgozol. Hogy éled ezt meg? Milyen kihívásokkal találkozol?

Ez egy nagyon aktuális kérdés, köszönöm, hogy feltetted. Eddig semmi negatívat nem tapasztaltam a nemem miatt ebben a nőiesnek tartott szakmában. Természetesen feltűnt, hogy több figyelmet kapok, mint szeretném: ki ez a srác, mit tud? Hogyan sminkel és miért sminkel úgy, ahogy? Nyilvánvalóan vannak különbségek a női és a férfi nem között, azonban én nem szívesen fektetek ezekre hangsúlyt. Elmondhatom, hogy férfi sminkesként mások a meglátásaim, mint a női kollégáknak. Ez sok olyan helyzetet szül, amikor tanácsot kérnek tőlem és én szívesen segítek, egy másik perspektívát mutatva nekik. Számomra ugyanúgy fontosak az ő véleményeik, visszajelzéseik, a szakmai tanácsaik.

Kihívásnak az önsminkelést tekintem – egy olyan szakmában tevékenykedem, ahol fontos a kinézet, viszont személy szerint ezt nem szeretem összekötni a saját magam sminkelésével. Vannak srácok, akik ezt szeretik – és gondolok itt az extrémebb sminkekre -, ha ők sminkben érzik jól magukat és így teljesednek ki, akkor tegyék – ez így van rendjén, de én szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy azért mert valaki nem ehhez a táborhoz tartozik, attól lehet ugyanolyan jó sminkmester. Természetesen figyelek a napi arcitisztítási rutinomra, hiszen fontos számomra az ápolt külső, illetve az, hogy a vendégeimben is jó benyomást keltsek.

Gendersemlegesnek tartom magam, tehát nem tulajdonítok jelentőséget annak, hogy ki, milyen neműként milyen szakmát űz. Én azt tartom fontosnak, hogy valaki jól művelje és szeresse azt! Szóval, ha férfi vagy és ez eddig eltántorított volna attól, hogy megtanuld a sminkes szakma csínját-bínját; ha ez az amit téged valóban érdekel, ne habozz, kezdd el és hozd ki magadból a legjobbat! Az utóbbi tanácsot nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom! 🙂

Lapozz és nézd meg Ádám további munkáit 🙂

Budapest, Csata u. 24/B